Nosztalgia, Trónok harca és a Trianniták

Az elmúlt héten úgy döntöttem, hogy egy kis lazításképp a nagy költözködésben újraolvasom G.R.R. Martintól az egész – eddig megírt és magyarul megjelent- Trónok harca köteteit…

Emlékszem rá, hogy…mikor is? Úgy 2009 körül lehetett, hogy egy barátom felhívta rá a figyelmem, s mivel akkor még nem volt ekkora őrület körülötte, meg nem volt még kint, talán csak három, vagy négy kötet, belevágtam. Nem tudtam mi ez, nem ismertem az írót, teljesen független és objektív lappal indult az egész.

Tél volt és még hó is esett. Bent ültem a szobámban, hátam mögött a radiátor és az ablak, azon kívül pedig a havas tél. S a regény elkezdődött a „falon túl” a másokkal… (éjjel 11 óra volt, még ez is beugrik)

Teltek a napok, a hetek, majd a hónapok és az évek. Fogytak a részek, a sztori épült, én pedig sok mindenen átestem, de a történet, az írási stílus és a regény alapsztorija beszippantott. Ugyan fantasy, ám engem mégis az varázsolt el, hogy középkori helyszín, lovagok, csaták, várak, királyok, intrikák és minden, amit Martin odarakott.

(Azt most hagyjuk, hogy kinek mi a véleménye róla, lehet szeretni, lehet utálni, nekem bejött a maga durvaságával, abnormalitásaival, szexuális töltöttségeivel, morbidságaival és nem utolsósorban azzal a stílussal, amit a szerző a karakterközpontúságával adott.)

Valamivel később- ekkor még sehol nem volt az ötödik kötet- kaptam egy visszajelzést egy írásomra, illetve egy indíttatást arra, hogy „…írj egy másikat”.

Egyszerűen azonnal éreztem, hogy olyasmit szeretnék alkotni, mint Martin- ne mosolyogjatok, ha nem is írhatok úgy, de törekedhetek rá-, s egy olyan sztorin kezdtem el gondolkozni, majd dolgozni, amit én képzeltem el…majdnem olyanra, mint a Trónok harca. Csak kihagyva azokat a formulákat, amik valódi fantasy szintre emelik az utóbbit, azaz a mágia és a sárkányok jelenlétét.

Én akartam egy középkori világot a maga ízeivel, színeivel, a harcokkal és minden körítéssel, ami csak belefért. Lovagok, szerzetesrendek, hősök…Mindezt úgy, hogy ne kössön meg a valódiság történelme-nagyon-, ne fojtson meg a sok évszám, az igazság. Ám maradjak reális és csak olyat írjak, ami akár meg is történhetett volna…

Így született meg a Trianniták világa, s így indítottam, majd zártam le öt kötet és egy novella után végül több évvel később.

Nem tagadtam sosem, hogy engem ezen az úton a barátom, aki ajánlotta Martint és maga a szerző indított el, s azt is biztosra veszem, hogy nagyon sokat kaptam a regényekből akkor…

Azóta kicsit talán tanultam, kicsit talán fejlődtem is, s az tény: ma már másképp látom mind a Trónok harcát, mind azt a stílust, ahogy akkor megírtam a Triannitáimat. Ma már másképp írnám és ma már másképp is olvasom Martin westerosi történeteit. 😀

Ma már látom Martin gyengeségeit is- elnézést, de igenis vannak és már nem annyira nyűgöz le, mint anno…bár szeretnék úgy írni, mint ő-, s ma már látom azt is, hogy lehetett volna a saját lovagi világom még jobbá írni. De ma ma van, a múlt pedig elmúlt. A Triannitákat megírtam, az öt kötetből az első még egy második és javított kiadást is megélt, ám nem tervezem átírni őket. Még akkor sem, ha sok helyen túlzó, bőbeszédű, ha mondták már rá azt, hogy :

 „…ha körbemegyek egy tízemeletes panelben és mindenhova becsengetek, összerakom a regényt belőle”

Világot alkottam a maga tökéletlenségével és tökéletességével, éltek a szereplőim, még ha papírmasék is néha. Zajlottak a történetek a kötetekben, még ha sablonosra is sikeredtek, ám volt élet, csata, háború, szín, hang és íz…talán néha valóban jóval bővebben, mint kellett volna.

Ma pedig újraolvasom Martint, automatikusan hasonlítok és bár utánozhatatlan és elérhetetlen az ő magassága, törekszem rá mégis. Könnyebb és jobban átláthatóbb, amit írt így tizenhét év után, érthetőbb és követhetőbb is, de egyszerűbb is sokkal. Mégis a mai napig elvarázsol a stílusa, a fantasztikus jellemábrázolása, a színei, ízei és világa.

Aki pedig megismerkedne az én lovagi világommal (nem kell félni, a sztori kifejezetten történelmi jellegű és semmilyen varázslatos, idegen lényes dolgok nincsenek benne, csak sima középkor egy másik birodalomban és földön) , a Triannita sorozattal, az írjon nekem itt, illetve az első rész kivételével keresse a sorozatot az Underground Bolt webshopjában!